Blogger tarafından desteklenmektedir.


14 Haziran 2013 Cuma

Yıldız Parkı Korusu

Posted by islamkalkan at 21:46 0 Comments

Yıldız Parkı Korusu’na Nasıl Gidilir, Neler var, Fiyatlar Nedir?

YILDIZ PARKI KORUSU
Beşiktaş ile Ortaköy arasında yer alan yaklaşık 46 hektarlık alanı ile kent içerisindeki en büyük koru olan Yıldız Parkı, çeşitli tarih kaynaklarında adı geçen defne ormanları ve mitolojik öykülerdeki “Pan”ın Boğaziçi’nde flütünü çaldığı yeşillikler olarak da biliniyor.
Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) dönemindeki kayıtlarda ilk kez ismine rastlanan ve 1600’lü yılların başında “Kazancıoğlu Bahçesi” olarak anılmaya başlanan Yıldız Korusu, lale devrinin masalımsı “Çerağaneğlenceleri”nin düzenlendiği yer olarak da tarihte yer alıyor.  Yıldız Köşkü’nün de içinde yer aldığı korulukta, yeniçeri teşkilatı kaldırıldıktan sonra kurulan Asakir-i Mansureyi Muhammediye’nin eğitimlerinin de burada yapıldığı biliniyor. Bezm-i Alem Sultan’ın da bir kasır inşa ettirdiği ve Sultan Abdülaziz’in ise Çırağan Sarayı’nı yaptırdıktan sonra kendisinin de hayran kaldığı bu koruluğu, bugünkü ana cadde üzerinde bir kısmı halen ayakta duran taş ve mermer işlemeli köprüyle saraya bağladığı ve o dönemde sadece padişah ile yakın çevresinin kullanabildiği korunun “Mabeyn Bahçesi” adı ile anıldığı kaydediliyor.
HER METRE KARESİNE ALTIN DÖKÜLDÜ
Tahta çıktıktan sonra Yıldız Sarayı’na yerleşen II. Abdülhamid’in  Malta, Çadır, Şale, Kaskat, Limonluk, Set ve Cihannüma köşkleri ile  Saray Tiyatrosu’nu inşa ettirirken, yerli ve yabancı uzmanlara büyük paralar harcayarak düzenlettiği koru için hatıra defterinde “her metre karesine altın döküldü” ifadesine yer verdiği biliniyor. Cumhuriyetin ilanından sonra da Yıldız Korusu’nda yeni düzenlemeler yapılırken, 1925’te bir İtalyan işletmeciye verilen ve bir casino olarak kullanılan Şale Köşkü, Atatürk’ün emriyle bu işletmeciden alınıp boşaltılarak yanlış bir kullanımın önüne geçildi. 1930’larda Yıldız Sarayı kompleksi üç bölüme ayrılırken,  1978’de Harp Akademisi’nin kendisine ayrılan bölümden ayrılmasıyla burası Kültür Bakanlığına bağlandı. Şale Köşkü TBMM’ye, koruluk ile içindeki Malta ve Çadır köşkleri ise İstanbul Belediyesine verildi. İmzalanan bir protokolle, 1940’tan itibaren koru “Yıldız Parkı” adını aldı. 1960-70’li yılları arasında bakımsız kalan park, 1979 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Genel Müdürü Çelik Gülersoy ile İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil arasında imzalanan protokolle, içindeki köşkler restore edilerek yeniden düzenlendi ve kullanıma açıldı.
400 YILLIK AĞAÇLAR
1994’te kira mukavelesi yenilenmeyerek kullanımı İstanbul Büyükşehir Belediyesine geçen köşkler ve parkta, aralarında 400 yıllık olanlarla birlikte nadir bulunan sekoyaların yanı sıra çamlar, sedirler, köknar, ladin, dişbudak, porsuk, ardıç, akçaağaç, meşe, yalancı akasya, sofora, at kestanesi, menengiç, Çin şemsiye ağacı, Amerikan lale ağacı, acem dutu, sabunağacı, kaymakağacı ve oya ağacı gibi çoğunluğu yabancı kökenli  120’den fazla egzotik ağaç ve çalı türü bulunuyor.

Kahvaltı Yerleri Ve Fiyatları:

Malta Köşkü
Yıldız Parkı içindeki iki tarihi köşkten biri olan Malta Köşkü muhteşem boğaz manzarası eşliğinde aileniz veya arkadaşlarınızla birlikte bu nezih köşkte keyifli bir kahvaltı yapabilirsiniz. 80 çeşitten oluşan açık büfesinden seçebileceğiniz nefis kahvaltılıklar hem gözünüze hem de midenize hitap edecek.
Sadece Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde hizmet veren bu köşkte açık büfe kahvaltının kişi başı fiyatı 30.75 lira. Köşk 09:00 – 13:30 saatleri arası kahvaltı servisi sunarken 14.00’ten sonra da yemek servisi yapıyor. Bahçesinde 300 kişiyi ağırlayabilen köşkün iç mekanı da konuklarını ağırlamaya müsait. Bu nedenle randevu alınmıyor. Ama erken saatlerde gitmenizde fayda var.
Çadır Köşk
Yıldız Parkı içindeki bir diğer tarihi köşk ise Çadır Köşk Yeşilliklerin içindeki köşk hafta içi kahvaltı tabağı, hafta sonu açık büfe kahvaltı imkanı sunuyor. 10 kişi ve üzeri misafirlerin rezervasyon yaptırması gerekiyor.
Peynir ve zeytin çeşitleri, domates, tereyağı ile süzme baldan oluşan kahvaltı tabağı 15.75 lira açık büfe ise 25.75 lira.

Yıldız Parkı Korusu’na Nasıl Gidilir:

Adres : Yıldız Parkı – Beşiktaş / İSTANBUL
1. Avrupa yakası, Eminönü – Beşiktaş, Sarıyer – Beşiktaş sahil yolunu takip ederek Yıldız parkına ulaşabilirsiniz.
2. Anadolu yakası ulaşmak için; Boğaziçi köprüsünü geçip Beşiktaş sapağından Yıldız Parkı tabelasını takip ederek ulaşabilirsiniz.

Yıldız Parkı Korusu Krokisi;


⇓Yıldız Parkı’na Ait Video⇓

izle

Yıldız Parkı Korusu Resimleri:

Daha Fazlası İçin Etikete Tıklayınız:

Sevdiklerinle Bu Bilgiyi Paylaş

Son Yazılarımız Mailine Gelsin

Subscribe to our Mailing List. We'll never share your Email address.

0 yorum :

back to top