Blogger tarafından desteklenmektedir.


31 Ağustos 2013 Cumartesi

MİNİ NLP kursu 2. hafta

Posted by islamkalkan at 23:40 0 Comments
Mini NLP Kursu 2. Hafta


Şimdi NLP yi tanıma zamanı... Hazır mısınız? Yavaş yavaş adım adım başlayalım NLP turumuza -
Nlp Eğitimindeki yolculuğunuz belli aşamalardan oluşuyor. Bu aşamalar aynı zamanda Öğrenme aşamalarıdır. NLP yi ya da her ne öğreniyorsanız bu aşamalardan geçerek hayatınıza alabilirsiniz...
1.Aşama Bİlinçdışı Yetersizliktir.
Ne demek bilinçdışı yetersizlik peki... Sizler NLP yi daha Önce bilmiyordunuz...
Bilmediğiniz şey hakkında da bir fikriniz de yoktu. İşte bu aşamaya aslında habersizlik aşaması da diyebiliriz... İnternette dolaşırken ya da birileri size Nlp'den bahsetti ve artık haberdarsınız.
Şu an NLP diye bir şeyin olduğunu biliyorsunuz ve bu konuda bilgi edinmek ve Öğrenmek istiyorsunuz-BÖylelikle öğrenmede İkinci aşamaya geçmeye hazır durumdasınız...
2.Aşama Bilinçli Yetersizlik...
NLP İle İlgili bilginizin olmadığının farkında oldunuz.
NLP yi daha iyi anlayabilmek istiyorsunuz ve bu eğitimi alarak harekete geçtiniz- Bu bilgileri okumuş ya da dinlemiş olmanız NLP yi tamamen Öğrendiğiniz anlamına gelmez- Sadece Öğrenmeye başlamış olursunuz- Zihin Önce bir kabullenme sürecine girer- Arabanın nasıl kullanıldığı İle İlgili bilginizin olması arabayı kullanacağınız anlamına gelmediği gibi NLP İle İlgili bilgileri biliyor olmanız bunu Öğrenmiş ve tamamen uyguluyor olduğunuz anlamına gelmiyor. Bu konuda bilinçlisiniz ama hala yeterli değilsiniz...
Öğrendiğiniz bilgileri parçalara bölerek Öncelikle kendi üzerinizde sonra yakınlarınız daha sonra da sosyal çevrenizdeki kişiler üzerinde bir çalışma alam oluşturarak uygulamaya geçmek Önemlidir. Ayrıca televizyon programları ve dizileri de bu konuda deneyim sağlayabilmek için güzel bir uygulama alam oluşturmaktadır.
Bu aşamayı başka bir şekilde anlatmak gerekirse;
Bir yüksek tepe düşünün...Bu tepenin arkasını çok merak ediyorsunuz. Ve bu merakınıza yenik düşerek tepeye tırmanmaya karar veriyorsunuz-Tepenin en yüksek yerine çıkarak diğer taran seyretmeye başlıyorsunuz-işte NLP yi bilmiş olmak sadece bu tepeden aşağıya bakmak gibLAşağıda ne var ne yok görürsünüz ama hala oraya ulaşmış değUsinizdir...Oraya ulaşmak için bu sefer tekrar yola düşmenize gerek vardır. İşte NLP de Öğrendiklerinizi uygulamaya başladığınızda bir süre sonra hayatınızın içine almış olacaksınız ve inanın ulaştığmız yer size çok zevk verecek. Ve böylece Öğrenmenin üçüncü aşamasına geçersiniz-
3.Aşamada Bilinçli Yeterlilik düzeridir.
Bu aşamada artik araba kullanma)! Öğrendiniz ve trafiğe çıktınız..Ama arabayı kullanırken dikkatinizi yoğunlaştırmanız ve daha fazla çaba harcamanız gerekir. Öğrenmelerde genelde bu aşamada pes eden ve yola devam etmeyenler sadece bilgi edinmiş olmaktan Öteye gitmez.

Uygulamaları yaparak arak İnsanlarla iletişimde karşımızdakinin neye ihtiyacı olduğunu hangi kanaldan dünyayı algıladığım ve en Önemlisi sizin olaylar karşısındaki durumunuzu daha rahat görmeye başladığınızda bilgiler beyinde otomatik hal almış  demektir..Araba kullanma Örneğine dönecek olursak trafiğe çıka çıkan beyin artık bu işleri çok rahat bir şekilde j'apmaya başlar...Başka bir sev düşünürken birden kırmızı ışıkta durur, direksiyona odaklanmaya gerek kalmadan trafikte çok rahat bir şekilde yol alırsımz-Arhk bej*nimiz bunu otomatik hale getirmişse 4,Aşamaya geçmişsiniz demektir. Bu da.
4. Aşama Bİlinçdışı Yeterlilik düzejidir.
Artık Öğrendiğiniz bilgilerin haatınıza yerleşmesi İle etrafınızdaki kişiler sizdeki değişimi fark edecek. Yani NLP İle İlgili becerileriniz dışarıya yansıtma aşamasıdır. Bu aşamada becerileriniz alışkanlık haline dönüşmüş ve hatta otomatikleşmiştir. Yaptığınız şeyin üzerine düşünmenize gerek yoktur.
Öğrenmenin hedefi budur...Bu Öğrenme sevij'eleri herkeste aj*nı kanaldan gerçekleşmez. Kimisi görsel kanalı kimisi işitsel kanalı kimisi kinestetik kanalı daha yoğun kullanır... Temsil sistemleri Konusunda bunu dana ayrıntılı bir şekilde Öğreneceksiniz. NLP'nin en güzel varsajımlarında biri "herkes ihtiyacı olan kaynaklara sahiptir veya bu kaynaklâra ulaşabilir"dir. Tabi ki Önce bu kaynaklardan haberdar olmak gerekir.
NLP Tam olarak Nedir?
Evet... Nedir NLP.??
Açılımı Neuro Linguistic Programming'dir. Türkçesi Sinir Dili Programlaması'dır üç aşamada işler.
Neuro beyni temsil eder. Görme, duyma, dokunma, tat ve koku alma duyularının kullanılarak: dış dünya İle ilgili deneyimleri beynimiz arşivler. Duyu organlanıyla algılanılan mesajlar insan beynine işlenmekte ve bu mesajlar insanın inançlarım ve davranışlarını oluşturmaktadır. Neuro insanların dünyayı neden farklı farklı algıladığı İle İlgilenir.
Bir trafik kazasından sağ kurtulan İki kardeşi düşünelim. Aynı kazaya maruz kalmalarına rağmen birisi yıllarca tedavi görür yaşadığı olayın etkinden kurtulamaz. Diğeri her ne kadar tamam oldu bitti bak artık yaşıyoruz diyerek teselli vermeye kalksa da diğer kardeş İkna olmaz. Burada acaba daha az etkilenen duygusuz mudur? Diğeri bu kadar dipte İken bir diğeri kendisini nasıl İkna etmiştir? İşte NLP buna kafa yormuştur.
Linguistic Sinirsel uyarıların nasıl kodlandığı, nasıl bir anlam yarattığı, bu anlamı yaratırken kullandığı dil ve sözsüz iletişimi temsil eder.Kişinin kendisi ve diğer insanlar İle iletişimini kapsamaktadır. Bu kapsamda kişinin kendi kendine söylediği olumlu veya olumsuz sözleri, davranışlarına yansımaktadır. Diğer insanlar İle kurduğu iletişimde kullandığı dil de kişinin düşünce yapısı İle tutum ve davranışlarının bir neticesidir.
Programming (Programlama!; Her bilgisayarın bir yazılım programı olduğu gibi insanların da davranışlarının Özünde bir program vardır. Hayatımızdaki birçok davranış ve alışkanlığımız belli bir programdan sonra oluşmuştur. İstemediğimiz davranış ve alışkanlıklanmızı nasıl güncelleyeceğimiz İle İlgilenir.
NLP Kurucuları
Evet, kahramanlarımız Richard Bandlerve jonh Grinder... California Üniversitesinde psikoloji öğrencisi olan Bandler, Geştalt Terapisinin kurucusu Fritz Perls ve Aile Terapisti Virginia Satir in bazı ses ve görüntülerini incelediğinde tekniklerinde kullandıktan bazı ortak noktalar tespit etti. Üniversitede Geştalt Terapisi gurubunu yönetmeye başladı. Çok
geçmeden Üniversitede Dilbilim hocası john Grinder ın İlgisini çekmeyi başardı. Bir iddiaya göre hocası Grinder şöyle e mis..."Yaptığın şeyin nasıl yapıldığını bana Öğretirsen, Ben de sana senin ne yaptığım söylerim" diyerek NLP serüveni başlamıştır.
Daha sonra Hipnozun babası olarak bilinen Milton Ericson'u modellemeye başlarlar. Başlangıçta modelle dikleri kişilere baktığımızda zaten psikolojinin içinde olan uzmanlardır. Daha sonra başka alanlarda başarılı kişileri de modellemeye başlarlar. Mesela hastaları İle iyi İletişim kuran doktorları modelle mislerdir.
Bugün Amerika'da 100 'ün üzerinde enstitü ve 2 adet üniversitesi vardır.
Tedavinin sadece tıp doktorların tarafından yapılabileceği savunan anlayışın alternatif yöntemle rdeki basanlara rağmen açtığı savaş 1970 1i yıllarda ABD de başladı. Tıp sektörü ve İlaç firmaları tatlı kardan vazgeçmek istemiyordu.
Psikolojik sorunlar için İlaç tedavisi değil bejin programının değişimi gereklidir. Buna da tedavi değil eğitim denir. Bandler ve Grinder de bu konuda NLP yi bir eğitim süreri olarak adlandırarak şöyle devam ederler; "NLP'çilerin temel işleri insanların kendi beyinlerini kullanmalarını öğretecek yollar geliştirmektir... İnsanların çoğu beyinlerini etkin ve bilinçli bir biçimde kullanmıyor. Hepimizin beyni kapalı düğmesi olmayan bir makinaya benzer. Ona yapacak bir iş vermezseniz sıkılıncaya kadar çalışmaya devam eder. Beyniniz yapacak bir iş bulamadan boş boş oturursa, ne olduğuna aldırmadan oyalanmayı tercih eder.
Siz bundan kaygı duyabilirsiniz ama onun böyle bir derdi yoktur" Beyinler bilgisayarlar gibi kullanın dostu değillerdir. Yapmalarını istediğiniz şeyi değil, yapmayı söylediğiniz şeyi yaparlar.Sonra da yapmalarını söylerken kastettiğiniz şeyi yapmıyorlar diye öfkeden deliye dönersiniz.

Ne kadar güzel özetlemişler insan denilen mekanizmayı değil mi arkadaşlar?
Daha Fazlası İçin Etikete Tıklayınız:

Sevdiklerinle Bu Bilgiyi Paylaş

Son Yazılarımız Mailine Gelsin

Subscribe to our Mailing List. We'll never share your Email address.

0 yorum :

back to top