Blogger tarafından desteklenmektedir.


8 Kasım 2013 Cuma

ignoratio elenchi

Posted by islamkalkan at 02:19 0 Comments
İgnoratio Elenchi
Liderlerin kendilerini gündemde tutmak ve özellikle kendilerini yıpratma ihtimali olan konulardan kaçınmak adına yaptıkları çeşitli gündem değiştirme stratejileri vardır.
Bu sayede tartışmalı konularda toplumun ve takipçilerin tansiyonu düşürülür ve lider adına daha sağlıklı bir ortama kavuşulur.
Aslında bu yapılan olayı bir sözel hipnoz olarak düşünebilirsiniz. Sonuçta ortada bir sihirbaz vardır ve etraftakiler onun hareketlerinden etkilenerek harekete geçerler ya da dururlar.
Bazen devletlerin devamlılığı ve halkın huzuru için bu tarz yaklaşımları doğru bulsak da bu yaklaşımlar daha çok kusurların örtülmesi adına kullanıldıkları için yanlış ya da etik bulunmamaktadır. Bununla birlikte yöntemin genelde işe yaradığı ve liderlerin ihtiyaçlarını karşıladığını da söyleyebilirim.
Bu aslında eski bir numaradır. Buna ignoratio elenchi denir ve asıl meselenin görmezden (gözardı edilmesi) ve bilmezlikten gelinmesi şeklinde açıklanır.
Siyasetçiler bunu çok kullanırlar, bir Temel fıkrası ile açıklarsak;
Dursun bir gün sokakta yürürken Temel’i yerde dizleri üzerinde oturup bir şeyler ararken görür.
“Ne yapaysun Temel” der…         
Temel kafayı kaldırıp Dursun’a bakar ve: “Evin anahtarını kaybettum onu arayrum” der.
Dursun tam yardım edeyim derken sorar: “Tam burda mı düşüdün ha Temel”.
“Hayır, uşağum ha şuradaki çalılıkta düşürmüşüm. Ama burada ışık daha iyidir.”
Yani ekonomi hep iyidir, işsizlik azalmaktadır ve bu iyidir, yeni köprü yapılır, barajlar açılır…  TÜİK verilerini okumak daha rahattır… Çünkü orada ışık daha iyidir…
Bu yapılan çoğu zaman içeriği yeniden şekillendirerek, (NLP’de buna Reframing – Yeniden Çerçeveleme de diyorlar) sunulması ve ya ışığın olduğu yerde olmak (ignoratio elenchi) kullanılması uygun olabilir.
Bunlarla birlikte yeni ve alakasız argümanların ortaya koyulması ile gündem değiştirme yöntemi riskli bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani Liderler her olayda hokkabazlığı beceremedikleri anda gündemi değiştirme işlemine giderlerse bir süre sonra bu durum takipçiler tarafından anlaşılacaktır.
Bu yapmacık krizlere ve gündemlere takipçiler eskisi kadar reaksiyon vermedikleri noktalarda tehlike çanları çalmaya başlamış demektir.
Günümüz siyasetinde son dönemde gördüğüm çeşitli gündem oynamalarının eskisi kadar profesyonellik ve zekâ barındırdığını söyleyemeyeceğim.
Yapılan hamlelerin içerisinde yer alan toplum mühendisliği çabalarının çok belli olduğu ve eski samimiyetini taşımadığını görmemek için aşk derecesinde bir ilişkinin varlığı gerekecektir. (Bazı takipçilerde, köşe yazarlarında mevcut bulunan hal.)
İnsanlar elbette liderlere aşk ile bağlanırlar ancak bu aşkın emin olun 10 yılı geçkin bir sürede azabileceği gerçeğini de hatırlamak gerekir. Lakin rutine binen bir ilişkiyi canlandırmak için yapılan küçük sürprizler ilişkiyi uzun süre ayakta tutamayacaktır.
Daha da açık ifade edersek, önce ateş edip sonrasında delik açılan yerin etrafına çizeceğiniz bir hedef çemberiyle birlikte;
“Tam on ikiden vurdum yine…” söylemi günümüz siyasetinde sizi seven ama eskisi gibi aşık olmayan birine, bırakın eskisinden farklı sempatik gelmeyi, daha itici bile gelebilecektir.
Bu dengenin bu nedenle tutulması çok önemli ve hassastır. Her an farklı stratejilerin hazırlanması ve farklı zamanlarda farklı çalışmaların yapılması bu nedenle önemlidir.
Liderin ekibi ve bu çalışmaları hazırlayanların dönem dönem değişmelerini bu nedenle önermekteyiz.
Tabi kimsenin Liderin etrafındaki pozisyonunu kaybetmek istemeyeceği gerçeği de bu durumun bir sıkıntısını oluşturmaktadır. İşte burada da Liderin yöneticilik özelliklerini ortaya koyarak değişiklikleri gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Bu yapılamıyorsa da (ki yapılabilir) liderlik ekibindekiler de (müşavirler, danışmanlar vb.) kendilerine çekidüzen vermelidirler.
Erkut Ergenç
Daha Fazlası İçin Etikete Tıklayınız:

Sevdiklerinle Bu Bilgiyi Paylaş

Son Yazılarımız Mailine Gelsin

Subscribe to our Mailing List. We'll never share your Email address.

0 yorum :

back to top