Blogger tarafından desteklenmektedir.


2 Ekim 2013 Çarşamba

8D Eğitimi 1. Hafta

Posted by islamkalkan at 23:54 0 Comments

8D Eğitimi 1. Hafta

“Problemi iyi anlamadığınız sürece, çözüm getiremezsiniz” – Orkun TEKE

1- Problem ve Problem Çözme Nedir? Ne İşe Yarar?

Problem, bir olay, bir durum veya bir süreç içerisinde olağan akışı bozan veya engelleyici rol oynayan sorun olarak tanımlanabilecektir.
Bu problemin, iyice anlaşıldıktan sonra, çeşitli yollar ile giderilmesini hedefleyen aksiyonların alınması durumu ise problem çözümünü tanımlar.
Hayatınız boyunca çeşitli problemlerle karşılaşıyorsunuz ve bu problemlere çözümler getirmeniz bekleniyor. Problemin çözümü için çeşitli yol arayışlarınız oluyor. Bu yol arayışları, sizin problemi ne kadar iyi anladığınızı ve çözme isteğinizi gösterir.
Karşılaştığınız problemlere karşı ürettiğiniz stratejiler ve seçtiğiniz çözüm yolu, sizi diğer insanlardan biraz daha öne taşıyabilmekte ve fark yaratma açısından yardımcı olabilmektedir. İş hayatı içerisinde de fark yaratmak denen kavram, yarış içerisinde sizi ileri sıralara taşıyacak olgudur.

2- Sistematik Problem Çözme Yaklaşımı

Sistematik olarak problem çözme yaklaşımından bahsetmek gerekir ise;
  • Planla
  • Yap
  • Sına
  • Uygula
adımlarından oluşmaktadır.
Bu adımlar içerisinde “Planla” kısmı “Neyi? Niçin? Nasıl?” sorularına cevap arar. Yani bu aşama karşılaşılan problemi tanımlama, anlama, teşhis etme ve anlaşılan probleme ne gibi çözüm yolları getirilebileceğinin belirlendiği aşamadır.
İkinci adım olan “Yap” kısmı, getirilen çözüm önerilerinin uygulamaya geçirildiği aşama olup,deneme aşaması olarak da belirtilebilir. Burada uygulamanın faaliyete geçirilmesi hususu vardır.
Üçüncü adım olan “Sına”, uygulanan çözüm yönteminin çıktılarının kontrol edilmesi ve sonuçlara göre teyit verilmesini amaçlar. Bu aşama “Kontrol” aşamasıdır.
Son adım “Uygula” ise seçilen ve denenen, denendikten sonra çıktılarından memnun kalınan yaniteyit alan uygulamanın standartlaştırılması ve iyileştirmenin sürekliliğinin esas alındığı aşamadır.


3- 8D Nedir? Ne İşe Yarar? “Grup” ve “Takım” Kavramlarının Tanımı

Günümüz şartlarında da gerek kişisel yaşantımızda gerek iş hayatımızda olsun, çeşitli problemlere çözüm önerileri getirmemiz ve çözmemiz beklenmekte. İş hayatı içerisinde belli bir amaç uğruna çalışan insanlarla birlikte olduğunuz için, sizden çözümü birlikte bulmanız istenmektedir. İşte burada da karşımıza Takım olarak problem çözme tekniği olan 8D çıkmaktadır.
8D süreci; 8 adımdan oluşan problem çözme sistematiğidir. Chrysler’in 7D’sine (yedi adımlı disiplin) karşın Ford tarafından benimsenen 8 adımlı disiplin bugün otomotiv sanayii tarafından daha yaygın uygulama alanı bulmuştur.
APQP sürecine entegre olan bu teknikte, takım çalışması prensiplerinin problem çözme sürecinde kullanılması ile ihtiyaç duyulan farklı bakış açısı ve kuruluş içinde müşteri isteklerinin öneminin yaygınlık kazanması sağlanmaktadır. ISO/TS 16949:2009 Teknik Spesifikasyonu ve ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi çerçevesinde çalışan kuruluşların benimsediği bir çalışma şeklidir. Özellikle “Ford” şirketinin tedarik zincirinde yer alan tüm kuruluşların uygulaması zorunlu bir süreçtir.
Neden “Grup” olarak tanımlama değil de “Takım” olarak tanımlama ihtiyacı duyulduğunu belirtmek gerekir ise;
Grup: Bağımsız bir şekilde bir araya gelmiş insanlar
Takım: Belli ve ortak bir gaye için, çeşitli kurallar çerçevesinde bir araya gelmiş insanlar demektir. Bu yüzden 8D süreci için “Takım” kimliği çok daha uygun düşmektedir.
Disiplinli Ekip Çalışmasının Faydaları:
Fikir Zenginliği
Farklı Bakış Açlarından Problemi Ele Alma (Geniş Perspektif)
Yüksek Çalışma Verimi
Bireye Bağlı Hataların Azaltılması
Problemin Sağlıklı Çözümü
Gelecekte Oluşma Riski Muhtemel Problemleri Önleme
Ekip Çalışmasında Dikkat Edilecek Hususlar:
Üst Yönetim Motivasyonu ve Desteği Olmazsa Olmazdır
Yöneticiler Ekibe Çözüm Süresi Konusunda Baskı Yapmamaya Çalışmalıdır.
Bazı Problemlerin Çözümü İçin Zaman En Önemli Parametredir. Tabi Bu Süreler Şirketi Zarara Uğratmaya Başlamamalıdır.
Takım Üyelerinin Katılımı Zorunluluktur. Alınan Her Karar veya Her Çözüm Önerisi, Çoğunluğun Değil, Bütün Takım Üyelerinin Tartışması ile Sonuca Bağlanmalıdır.
Ekip Üyeleri, Gruba Ne Katabileceklerini İyi Bilmelidir. Yani Kişiler Kendi Kalitelerinin Farkında Omalıdır.Ekip İçerisinde Kurallar Olmalı ve Bu Kurallara Mutlak Suret ile Uyulmalıdır.

4- 8D’ nin Tarihçesi

Genel olarak bilinenin aksine 8D Ford tarafından ortaya çıkarılmamıştır. Bu Proses ilk olarak ABD Savunma Bakanlığı tarafından 1974 yılında oluşturulmuştur. Ordu içerisinde “MIL- STD 1520- Düzeltici Faaliyet ve Düzenleme Sistemi” olarak adlandırılmıştır. Bu faaliyet ordu tarafından 1995 yılında bırakılmıştır. Fakat Ford tarafından bu proses sektöre yayılmış ve elde edilen somut başarılar ile bir çok şirket bu sistemi kendi bünyesinde uygulamaya geçirmeye başlamıştır.
Ford perspektifinden işe bakmak gerekirse; Fabrika içerisinde Şase, Motor vb. parçaları üreten “Güç Aktarım Sistemleri” departmanı yöneticileri, yineleyen hatalar nedeniyle fabrika içerisinde yer alan Üretim- Dizayn vb. Mühendislik takımlarında problemlerin çözümüne yönelik bir sistem için çalışmaya başladı. 1986 yılında yeni bir yaklaşım geliştirilmiş ve 1987 yılında ilk kez “Takım Odaklı Problem Çözme” kavramı tanımlanmıştır.
Daha sonra Michigan fabrikası odaklı uygulamalar hayata geçirilmiş ve olumlu sonuçlar elde edildiği görüldüğünde prosese “Global” bir hal verilmiştir. Bu sistem ilerleyen yıllarda Ford’ a ait gibi dünya çapında yayılmış ve böylece Ford’ un isimlendirmesiyle “Global 8D” Süreci oluşturulmuş oldu.

5-Çalışma Problemleri

Detaylı olarak 2. Hafta’ da “Ekip Kurma” kısmında detaylı anlatacak olmama rağmen ilk haftadan biraz değinmem gerekiyor.
İş hayatında çalışma problemlerinin başında “Münferit Problemler” gelmekte. Diğer kısmı ise “Kapsamlı Problemler” oluşturmakta.
Münferit problemler, bildiğiniz gibi kişisel problemleri, diğer kısım ise kişisel olamayan yani başka şartlara bağlı problemleri ifade eder. Grafik ile rakamları irdelemek gerekirse;

6- Sonuç

İlk hafta sonunda genel olarak bir giriş yaptık. 2. Hafta kursu ile birlikte 8D süreçlerine detaylı olarak giriş yapacağız.
D0 ile başlayacağımız bu süreçte umarım D8 aşamasını da bitirdiğimizde katılımcılar olarak sizlerin bu konu ile ilgili farkındalığı artacaktır.
Bu eğitim, ilerisi için, özellikle bu konulara ilgi duyan ve kendini geliştirmeye devam etmek isteyecekler için çok önemli bir temel oluşturacaktır.
Bu haftaki derse ek olarak, Örnek 8D Çalışma Sayfası ek olarak verilmektedir. Bu formu incelemeniz, çözümün nasıl oluşturulacağı konusunun kafanızda biraz daha hayal edebilmeniz açısından çok faydalı olacaktır.
Her türlü soru ve kafanıza takılanlar için benim ile iletişime geçebilirsiniz. Mutlaka geri dönüş yapmaya çalışıyorum.

7- İlk Hafta Videosu


Gelecek Hafta Görüşmek Üzere…
Orkun TEKE

Daha Fazlası İçin Etikete Tıklayınız:

Sevdiklerinle Bu Bilgiyi Paylaş

Son Yazılarımız Mailine Gelsin

Subscribe to our Mailing List. We'll never share your Email address.

0 yorum :

back to top