Blogger tarafından desteklenmektedir.


2 Ekim 2013 Çarşamba

Zaman Yönetimi Eğitimi 1.Hafta

Posted by islamkalkan at 22:51 0 Comments

Zaman Yönetimi Eğitimi 1. Hafta

Merhaba Ben Erkut Ergenç.
Bir başka güzel eğitimde sizlerle tekrar buluşmak benim için çok keyifli.
zaman yönetimiBu eğitimimizde Zaman ve Zaman Yönetimi üzerine konuşacağız. Zamanı iyi yönetiyor muyuz? Ya da kendi zamanımızı mı yönetiyoruz? Gibi sorularla birlikte hayatımızı kolaylaştıracak küçük ipuçlarını her hafta size göndereceğim. Umarım sıkılmaz ve keyif alırsınız.
O zaman başlayalım…
Zaman kavramı birçok bilim tarafından farklı noktalarıyla ele alınmış ve herkes zamanı kendi ihtiyaçları çerçevesince değerlendirmiştir. Bu nedenler Zaman, açıklanması ve tanımlanması en zor kavramlardan biridir. Zaman kavramı ile ilgili düşünmeye başladığınız an siz de bunun farkına varacaksınız.
Zaman yalnızca günümüzün bir konusu ya da problemi değil, tarihin ilk çağlarından beri düşünürler tarafından analiz edilen ve üzerine tartışılan bir konudur. Milattan sonra dördüncü yüzyılın ikinci yarısında doğan ve beşinci yüzyılın ortalarına kadar yaşayan filozoflardan Augustinus zaman kavramı ile ilgili düşüncelerini İtiraflar adlı eserinde zaman kavramının ne olduğu sorusunun tartışılırken bile bir zaman aldığı ikileminden çıkamamış ve kendini şu şekilde ifade etmiştir. “Acınacak durumdayım, çünkü neyi bildiğimi bile bilmiyorum.” (Callender, Adney s.3)
Buradan yola çıkarak zamanın bir hareket süresince, yani bir eylem ile var olduğunu söyleyebiliriz. Bu açıdan Einstein’ın zaman ile ilgili çalışmalarında da görüyoruz ki zaman, mekân ve hareket birbirinden bağımsız incelenemez, aksine bunlar birbirleri ile bağlı kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Einstein’a göre “Zaman ancak hareketle, cisim hareketle, hareket cisimle vardır.” (Einstein, Space and Time in Classical Mechanics. Chapter 3)
O zaman eylemlerin durduğu yani hareketin olmadığı bir ortamda zaman kavramından bahsetmek söz konusu olmayacaktır. Burada birçok soru da bu gibi nedenlerle cevabını aramakta ve gelecek-geçmiş kavramları sorgulanmaktadır. Zamanın hangi yöne aktığı ve eylemlerin oluşturduğu enerjilerin geçmişe mi geleceğe mi yansıdığı gibi sorular, bizi bu eşsiz kavramı daha derinden incelemeye teşvik etmektedir.
Zaman herkese eşit olarak verilmiş tek kaynaktır. Bugün insanoğlu zaman dışında hiçbir kaynağa eşit olarak sahip değildir. Baktığınızda havadaki oksijenin bile her yerde aynı olmadığını görürsünüz. İşte bu kadar önemli ve herkese eşit olarak dağıtılmasına rağmen zaman aslında kıt bir kaynaktır. Çünkü zaman bir kez tüketildi mi onu tekrar tüketme şansınız kalmaz. (Klein s.4)
İnsanların zamana ihtiyaçlarının sonsuz ve zamanın da kıt olması bir taraftan zamanı ekonomik bir kaynak haline getirmekte ve önemini artırmaktadır. Ekonomik rekabette her türlü kaynağın alternatifi bulunabilirken bugün bu eşsiz kaynağı alternatifini bulmak imkânsız ve hatta aramak sadece beyhude bir çabadan ibaret olacaktır.
Zamanın alternatifi olmamasının yanında herkesin eşit olan zamanı paylaşılamamakta ve boş geçen zaman ne yazık ki ertesi güne devredilememektedir. Net olarak bu durum şunu göstermektedir ki zaman kaynağını değerlendirmek için kısıtlar var ve bu kısıtların en başında zamanın kendisivardır. Kendi kendinin kısıtı olan zaman kavramı bu nedenle dünyadaki birçok büyüklük için tek ve değişmez koşuldur.
Zaman kavramı genelde psikoloji bilimi, felsefe bilimi ve fen bilimleri tarafından daha çok incelenmiş ve eserler ortaya koyulmuştur. Nitekim günümüzde zaman kavramını sadece bu açılardan incelemek zamana bakışın tarihsel gelişimi sürecinde kişi hayatına yardımcı olmak da yeterli olmamaktadır. Kişiler yaşamlarını düzene sokmak ve bu ekonomik kaynağı daha verimli kullanabilmek için yollar aramaktadırlar. Bu yollara tek bir bilimin penceresinden bakmak ise yeterli olmamaktadır. Özellikle son dönemde işletme bilimi ve işletme fonksiyonlarından yönetim bilimi zaman kavramıyla yakından ilgilenmektedir.
images kopyaZaman Yönetimi dediğimiz unsur ise işte bu insan, istek ve ihtiyaçlarından ortaya çıkan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada özellikle incelenecek olan zamanın yönetilmesi kavramı ve zaman yönetimine hem psikolojik hem de fiziksel açıdan bakmak ve kişilerin hayatlarına bu bakış açılarını kazandırmaktır.
Bu Haftanın Zaman Yönetimi İpuçları
1. Bir işle uğraşıyorken aniden aklınıza güzel bir fikir gelirse, bir yere not alın ve yapmakta olduğunuz işe devam edin, konsantre olun.
2. Elinizden geldiğince, her seferinde TEK BİR İŞLE uğraşın. Odaklandığınız konuyu sık sık değiştirmek, etkin çalışmanızı engeller. Yalnızca önceliklerinize öncelik verin.
3. Büyük projelerinizde, hiç kesilmeyecek 50 dakikanızı tek bir işe ayırın; sürekli kesilecek işlerle uğraşmayın.
4. Kafanızdaki tüm görevleri bir yapılacaklar listesine işleyin. Bu, kafanızın rahat olması açısından önemlidir.
5. E-posta gelen kutunuzu HER GİRİŞİNİZDE temizlemeyi ihmal etmeyin. Arşivleyin, silin, hızlıca yanıtlayın veya yapılacaklar listenize ekleyin ama gelen kutusunda kalmasın.
6. Her gün uğraşacağınız işleri belirleyin ve ilk sıraya yaptığınız işi ilk olarak, ikinci sıradaki işi ikinci olarak… yaparak listeyi bitirin.
7. Yapılacaklar listenizi tamamlamak zorunda değilsiniz! Bunun yerine HER ZAMAN en önemli işlerinize yoğunlaşın ve diğerlerini bitirmek için kendinizi kasmayın.
8. Gerçekleştireceğiniz her proje için, projenizi devam ettirmek için atmanız gereken bir sonraki adımı planlayın ve bunu not alın.
Zamanım yetmiyor!” “Yetiştiremiyorum!” “Bugün bitmesin!” ya da “Bugün artık bir an evvel sona ermeli” gibi söylemler size tanıdık geliyor olmalı. Hepimiz bu cümleleri hayatımızın her anında kullanıyor ve serzenişlerimizi dile getiriyoruz.
Zaman aslında bize hayatın her döneminde çeşitli oyunlar oynuyor ve bizler bu oyunlarda ya başarılı oluyor ya da başarısız oluyoruz. İşte bu noktada nereden başlamalıyız? Bu soruların cevaplarını da haftaya tartışalım.
Haftaya Görüşmek Üzere..
Daha Fazlası İçin Etikete Tıklayınız:

Sevdiklerinle Bu Bilgiyi Paylaş

Son Yazılarımız Mailine Gelsin

Subscribe to our Mailing List. We'll never share your Email address.

0 yorum :

back to top